www.abstracte-kunst.nl
Home de kunstenaars Artikelen Update geschiedenis Links flag

 

Welkom op www.abstracte-kunst.nl

www.abstracte-kunst.nl is in 2005 gestart door Fons Heijnsbroek, Rob den Boer en Vincent van Oss. De site is in 2006 overgenomen en vernieuwd door Vincent van Oss.
In 2021 heb ik besloten het in de lucht te houden!.

De bedoeling van deze website is hedendaagse abstracte kunst uit Nederland zichtbaar te maken, te bestuderen en te promoten.

Op het gebied van abstracte kunst kent Nederland een lange traditie waaraan ook nu nog wordt vasthouden. Mondriaan geldt als pionier, met werk waarin vormen uit de natuur zijn geabstraheerd. In zijn latere schilderijen staat de relatie tussen kleurvlakken centraal. Deze kunstwerken gelden als volledig abstract.

Nederlandse kunstenaars hebben meebewogen met internationale stromingen als abstract expressionisme, conceptuele en fundamentele kunst. Individuele kunstenaars hebben eigen, unieke verbeeldingen tot uitvoer gebracht. Dit is voor kunstbeschouwers van buiten Nederland wellicht duidelijker zichtbaar en interessanter dan voor de Nederlandse ‘kunstwereld’ die met de neus bovenop haar eigen kunst zit.


In de jaren tachtig van de vorige eeuw is een oude ‘vete’ tussen figuratieve en abstracte kunst beslecht. Veel hedendaagse beeldend kunstenaars zien geen noodzaak een keuze te maken en verbeelden ongebreideld dat wat in hen op komt. Sommige figuratieve verbeeldingen worden als abstracter beschouwd dan abstracte verbeeldingen; terwijl abstracte beelden als figuratief of decoratief worden bestempeld.

De website www.abstracte-kunst.nl  biedt een staalkaart van hedendaagse abstracte kunst die wortelt in de historie van het genre. De website wil de blik meer focussen en zich concentreren op abstracte elementen die zichtbaar zijn gebleven of geworden.

Met genoegen omgeef ik mij met beeldmateriaal van kunstenaars die de traditie van de Nederlandse abstracte kunst voortzetten.


Ik wens u veel leesplezier; uw reacties en nieuwe artikelen zijn welkom.


Vincent van Oss

vincent.van.oss@planet.nl

(Als u mijn site wilt linken, gebruikt u dan de banner daarvoor, hartelijk dank)


Disclaimer